Hur medicinskt silikon hjälper dina ärr läka

ÄRRBILDNING

När huden utsätts för skada bildar kroppen naturligt en fibrös vävnad för att reparera området. Ärrvävnaden är till skillnad från oskadad hud mer känslig för UV-strålning från solen samt har generellt sämre motstånd. Många ärr läker naturligt till fina, släta ljusa ärr. Men andra ärrhistorier slutar i upphöjda ärr, missfärgningar, klåda eller åtstramande känsla. Ärr från exempelvis akne, kirurgiska ingrepp, sår, brännskador och kejsarsnitt kan dock få ett bättre utseende med rätt eftervård under läkningstiden. Med Bonimedics produkter kan du vårda dina oönskade ärr och hjälpa hudens naturliga reparationsprocess, för slätare och mindre synliga ärr. Om du har planerade ingrepp kan det vara smart att undersöka behandlingsmetoder i förtid.

SILIKON VID ÄRRBEHANDLING

Efter ett ärr har bildats gäller det att hålla området återfuktat och skyddat från solexponering för att undvika risken att ärret blir missfärgat. Medicinskt silikon har använts sedan 1980-talet och har en välutvecklad forskning bakom. Silikonet syftar till att bibehålla fuktbalansen i huden och hjälpa huden återfå sin elasticitet. Effekten blir att hudens naturliga reparationssystem styrks och ärret blir mjukare, slätare och mindre synligt. Medicinskt silikon kan användas för alla ärrtyper direkt när såret läkt och en aktiv ärrvävnad har bildats.

Hur fungerar det?

Silikonet bildar ett skikt som skyddar och återställer ärrets fuktbalans. Hinnan släpper dock igenom syre som gör att ärret kan andas. Silikonets partiklar är alltför stora för att tränga in och tas upp av huden. Silikon hjälper också att reglera kollagenproduktionen på ärrplatsen. Bonimedics medicinska silikonprodukter kommer i olika former, däribland silikongel, silikonplåster och silikonstift. Stiftet och gelen har liknande effekt men stiftet är en revolution i form och förenklar appliceringen. Beroende på ärrets storlek och plats på kroppen kan man bedöma vilken produkt som passar. Behöver du hjälp med detta kan du få fri ärrkonsultation av våra experter genom hemsidans chattfunktion i högra hörnet. För optimalt resultat ska ärret vara täckt av silikonprodukten så mycket som möjligt under dygnet. För ärr som exponeras för solljus är det viktigt att välja en produkt som innehåller SPF, alternativt ett silikonplåster som täcker området ordentligt.

TVÅ TYPER AV ÄRR

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr kan uppstå efter bland annat kirurgi och brännskada innebär ett överflöd av ärrvävnad då kroppen producerar för mycket av fiberproteinet kollagen. Hypertropiska ärr är upphöjda, rodnande och kan orsaka klåda. Med rätt behandling man dessa ärr behandlas och slätas ut samtidigt som huden får ett jämnare utseende.

Keloid

Keloider liknar hypertrofiska ärr men är ofta större än det skadade området. Uppkomsten av keloid tyder på att såret inte har läkt på ett normalt sätt. Ärret är upphöjt och kan vara hårt, knöligt, rodnat och kliande. Keloider kan uppstå även en tid efter att skadan skett. Vissa faktorer som påverkar keloiders uppkomst är hudens pigment, ålder och hormoner. Människor med mörkare hudpigment eller äldre hud med mindre kollagenproduktion kan vara mer känsliga för keloidbildning. Även graviditetens hormoner kan göra huden mer utsatt för keloider.