Hur silikon hjälper ärr att läka

Lyckligtvis är silikon av medicinsk kvalitet inte bara tillgängligt för läkare och vårdpersonal utan patienter kan köpa det för sig själva. Vi vet att silikongel fungerar men många patienter vill veta hur det fungerar så att de kan fatta mer välgrundade beslut om sin postoperativa vård.

Ärr och sårläkning
Ärr bildas som ett resultat av sår som tränger tillräckligt djupt in i hudens dermis (mitt). Så snart ett sår uppnås börjar en invecklad sårläkningsprocess som så småningom leder till att ett ärr bildas. Vissa ärr läker snyggt och ser ut som en platt, vit linje som knappast märks. Andra ärr kommer att utvecklas till ett hypertrofiskt eller keloid ärr. Dessa ärr är resultatet av kollagenuppbyggnad vid sårbädden vilket leder till onormala ärrtyper som verkar upphöjda, repiga och missfärgade. Felaktig sårhantering och diet kan till exempel fördröja sårläkningssvaret och leda till infektion och orsaka större ärrbildning på vägen. Onormala ärrtyper kan vara obekväma och till och med smärtsamma. På grund av detta är många patienter snabba att söka efter överkomliga och effektiva behandlingsalternativ.
 
Vad är silikon och hur fungerar det?
Silikongel är ett syntetiskt material som består av silikonpolymerer som upprepar enheter av siloxan (kisel och syre i grundämnen). Silikon används ofta i kosmetiska och medicinska industrier eftersom det är ett hållbart material som kan användas för en mängd olika ändamål. I kosmetika används silikon ofta som fuktgivare, balsam, lösningsmedel och leveransmedel för andra hudvårdsprodukter. Inom den medicinska industrin används silikon i implantat, bandage och förband, tätningar, packningar och mycket mer. Vid ärrbehandling kommer silikon i form av lakan, salvor och pinnar som kan appliceras direkt på ärrplatsen.

Silikons främsta verkningsmekanismer, när de används som ett aktuellt medel för ärrhantering, är dess förmåga att inducera hydrering och främja en homeostas av syre och fukt på hudens yta. Denna homeostas, eller optimal miljö, gör att torr hud och ärrvävnad kan återfå elasticitet, hydrering och draghållfasthet efter operation eller skada.
Silikon hjälper också till att reglera kollagenproduktionen på ärrplatsen